menu strony
 
U Królika - logo

Restauracja U Królika

Przystawki

Zestaw degustacyjny

56,-
Sałata z grillowanym kalafiorem i groszkiem cukrowym, pasty: tapenada, humus, harissa, aioli, świeże warzywa, kiszonki i placki ziemniaczane, tarta ze szparagami i porem. Dla 2-4 osób.
Przystawki
Zupy

Zupy

Kapelusze borowika

15,-
Kapelusze borowika w bulionie z pieczonych warzyw.

Krem kalafiorowy

15,-
Krem kalafiorowy z oliwą truflową i emulsją buraczaną.

Potrawy wegańskie i wegetariańskie

Przegrzebki z cukinii

17,-
Przegrzebki z cukinii z szalotką i czosnkiem w maślanym sosie z grzankami

Tarta

28,-
Tarta ze szparagami, porem i kozim serem, podana na sałatach z aioli.

Sałatka halloumi

24,-
Sałatka z grillowanym halloumi, suszonymi pomidorami, orzechami, sezamem, rucolą, w sosie malinowo-balsamicznym.

Kalafior

25,-
Pieczony kalafior w tahini, z groszkiem cukrowym i brzozowym winegretem.

Warzywa w tempurze

19,-
Warzywa w tempurze z sosem aioli.

Kotleciki jaglane

29,-
Kotleciki jaglane z oliwkami, suszonymi pomidorami, na hummusie z limonkowym ogórkiem.
Potrawy wegańskie i wegetariańskie
Dania z mięsem

Potrawy z mięsem

Sałatka Królika

25,-
Sałata, rukola, karmelizowane jabłko, prażona kasza gryczana z flambirowaną wątróbką i sosem maślanym.

Tażin

45,-
Tażin z kotlecikami wołowymi, daktylami, figami, cukinią, marchewką, suszonymi pomidorami i pieczonymi ziemniakami, w aromatycznym sosie.

Kurczak

32,-
Udo kurczaka zagrodowego, trybowane, podane z zielonym groszkiem, pieczonym kalafiorem w tahini i ziemniakami w ziołach.

Polędwica

58,-
Polędwica wołowa z sosem pieprzowym, ziemniakami i kiszonkami.

Dania z ryb i owoców morza

Dorada

49,-
Dorada pieczona w ziołach, na beludze ze szparagami w sosie maślanym.

Sandacz

35,-
Sandacz w tempurze z sosem aioli, pieczonymi ziemniakami i kiszonkami.

Krewetki

49,-
Krewetki królewskie z czosnkiem, pietruszką i grzankami.
Dania z ryb
 
Desery

Dla dzieci

Zupa pomidorowa

11,-
Zupa pomidorowa z popkornem.

Placki ziemniaczane

13,-
Placki ziemniaczane ze śmietaną/jogurtem kokosowym, owocami i karmelem.

Sandacz

28,-
Sandacz w panierce, z ogórkiem i pieczonymi ziemniakami.
 

Na słodko

Torcik bezowy

14,-
Torcik bezowy ze smakowym kremem mascarpone i sezonowymi dodatkami.

Ptyś

14,-
Ptyś z kremem budyniowym, figami, lodami i sosem karmelowym.

Brownie

14,-
Brownie wegańskie z lodami i sosem wiśniowym.
Desery
Napoje ciepłe

Napoje ciepłe

Kawa po żydowsku

16,-
Kawa gotowana w mosiężnym tyglu z kardamonem, imbirem i cynamonem lub z imbirem i olejkiem różanym.

Kawa

7,-
Kawa z ekspresu czarna lub biała.

Herbata

7,-
Herbata czarna lub zielona.

Napar z owoców

9,-
Napar z owoców suszonych (dzika róża, żurawina, maliny, pieczone jabłko).

Napoje zimne

Napoje On Lemon: kola, gruszka, rabarbar, agrest, yerbata, matchbata /0,33 l./
10,-
Soki owocowe /0,25 l./
8,-
Soki ze świeżo wyciskanych owoców. /0,20 l./
10,-
Woda gazowana lub niegazowana /0,35 l./
6,-
Napoje zimne
Alcohol

Alkohole

Lampka wina
15,-
Karafka wina /0,25 l./
25,-
Karafka wina /0,5 l./
45,-
Piwo /0,5 l./
10,-